クランベリースコン / Cranberry Scone

2007年03月31日 08:39

作りました!

クランベリースコン!!

20070330CranberryScone.jpg

難しくは無いけど、形を綺麗にするにはやっぱり生地の温度が低く、固めのほうがいいですね!

ホカホカの時にジャムと一緒に食べるのはやっぱり美味しい!(^^)



Finally made my first challenge in making scone.
This time cranberry.

Not difficult to make but it's not easy to make them all up straight in shape. I was lazy and ran out of time so couldn't let the dough sit for too long in the fridge. Otherwise it would have been a bit better.

Warm scone with jam! What more should I ask for! heehee

Maybe it's time for me to take out the 2 tier afternoon tea platter I got from S & B to at least use it once in Japan!

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抹茶と甘納豆のシフォンケーキ / Green Tea Chiffon Cake with Sweetened beans

2007年03月27日 23:20

友達が今日遊びに来てくれたので、そのためシフォンケーキを焼きました。

この前作った紅茶シフォンはちょっとパサパサだったので、今日は三温糖でリベンジ!

作ったのは抹茶味。ニュアンスで甘納豆を入れてみました!

20070327GreenTeaChiffon.jpg

なんか今回しっとりでとても美味しかったです!

使った材料は前回とそんなにたいした違いないけど、一応下記通りです:(15cm型一台分)

卵黄 2個分
三温糖 20g
サラダ油 25ml
ミルク 40ml
小麦粉 60g
抹茶 7g
卵白 3個分
三温糖 30g
塩 1つまみ
甘納豆 適量

作り方は前回と一緒。ただ、今回は水の変わりにミルクにしたのでもっとしっとりした生地になりました。
甘納豆の甘みと食感は味を引き出してくれたのでとてもバランスが良くて満足できる焼き上げでした!



A friend came visit so I baked a chiffon cake for afternoon tea.

The one I baked last time was a bit dry so this time I used a different sugar (brown sugar, sanondo) for a different texture.

Instead of ceylon tea I made it green tea flavor and added some sweetened beans for texture and sweetness out of the bitterness of green tea.

It turned out great! Much softer than last time and the flavor and texture were well balanced. The 3 of us almost finished the whole thing in 30 minutes! Yum!!!

Ingredients used today:

egg yolk 2
sanondo (brown sugar) 20g
cooking vegetable oil 25ml
milk 40ml
green tea powder 7g
flour 60g
egg white 3
sanondo (brown sugar) 30g
salt 1 pinch
sweetened beans optional

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チョコレートイチゴショート / Chocolate Strawberry Cake

2007年03月26日 09:25

イチゴムースケーキの後はショートケーキを作りました。
今回はチョコレートのスポンジにしてみた。

20070325ChocoStrawberry.jpg

今回は長方形にしました。

クリームは少なめにしたかったので、サンドのみにした。
やっぱりショートケーキはシンプルで美味しいですね。



Since we had an extra pack of strawberry at home, I made a strawberry cake with chocolate sponge.

This time I made it rectangular rather than the usual round cake. Chocolate goes well with strawberry and I tried to limit the amount of fresh cream used so I only used it in the middle.

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キリンプラザ大阪 / Kirin Plaza Osaka in Namba

2007年03月25日 12:14

先日友人と難波に行きました。

疲れたのでちょっとお休み。

入ったのは道頓堀の近くにあるキリンプラザ(KPO)

ここはね、意外と人がそんなに混まないので別世界のようなところです。ここでしか飲めないビールとビールを使ったカクテルも提供していて面白いです。

本来昔からビール工場の見学したくて見つけた場所だけど、数ヶ月前予約しないといけないのでなかなか入れなかった。でも、喫茶店感覚でも使えるなと分かったんだ。

その日飲んだのはカシスというカクテル。
20070323KirinbeerNamba.jpg

これはビールにカシスと炭酸水を入れたカクテルです。意外と飲めるもんだな~と思いました。

ここはおつまみのようなものもあるので、ビールの好きが方が是非行ってみてください!



Kirin Plaza in Osaka is located in the heart of Shinsaibashi. Since it's in such a busy district, a lot of people walk pass it without noticing it. It's actually a very good place to hang out.

20070325120437.jpg

It's pretty spacious and quiet. Several types of beer they provide there are only available at this certain location. There were also 2 types of beer cocktails available. I tried one with casis and soda water. It was not bad.

If you happened to be in the Shinsaibashi area and want to have a beer in a quiet environment, this would probably be a good place to go!

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イチゴムースケーキ続き / Strawberry Mousse Cake cont'd

2007年03月25日 11:29

昨日食べたのは残った材料で組んだプチムースケーキでしたが、今日朝早々朝食として本命のハート型で作ったほうを食べました。

20070325StrawberryMousseCake.jpg

ハート型のセルクルは2日前道具屋筋で購入したもの。17cmのものでちょうど2~4人分です。

いつも使ってる18cmのセルクルは大きすぎるので、アメリカに行く前に小さいものをいくつかを買っておきました。

このムースはちょっとメレンゲを入れたせいか、想像より滑らかじゃなかった。なので、ホットタオルで包んでも全然溶けてくれなくて、ヘラで型から外さないといけなかった。下手な私はちょっと周りをけずちゃった。

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でも、ハートシェープは可愛いね!

断面はこんな感じ。
20070325111107.jpg

美味しかったけど、たくさん改良しないといけないんだ!



This is the real strawberry mousse cake I made yesterday. Served as our breakfast today.

The gelatin and strawberry on top gave it some gloss. But then this mousse I made was not as soft as I expected. So it didn't melt when I wrapped the mold with hot towel. Had to remove it from the mold manually and I kindda scratched the sides.

Taste was ok as I said yesterday. But there is lots of room for improvement.

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イチゴムースケーキ / Strawberry Mousse Cake

2007年03月24日 20:51

最近ムース作りたくて昨日イチゴを購入した。

ムースだけだとちょっと寂しいのでムースケーキにしてみました。
大きいのも作ったが、今日食べたのは残りの材料で作ったプチサイズ。

20070324StrawberryMousse.jpg

家で作るのは初めてなので、とりあえず簡単で!

スポンジにムース。それだけ。

形も味も問題ないけど、味と食感をよくするため、これから少しずつレシピを改良していきたいと思います。

今回作ったの分量はハート型17cm1台とプチ型4個分。

材料:
スポンジ:
全卵 3個
砂糖 80g
小麦粉 90g
バター 30g

普通のスポンジの作り方でシートを焼く。

ムース:
イチゴ 1箱(270gぐらい)
卵黄 3個
砂糖 70g
卵白 1個分
生クリーム 200ml
粉ゼラチン 15g
お湯 150ml

①イチゴをピューレ状にして鍋で加熱する
②卵黄と2/3の砂糖と混ぜ、白くなるまで混ぜる
③①を②に入れ、手早く混ぜる。(卵黄かたまらないように!)
④鍋に戻して大体82度ぐらいまで加熱。混ぜながら加熱するのがポイント。
⑤お湯で溶かしたゼラチンを④に加え、ボールに移して、氷水が入ったボールの上で粗熱をとる
⑥卵白は残った1/3の砂糖で柔らかいメレンゲを作る
⑦生クリームを7分までたつ
⑧とろみが出た⑤と⑥をあわせ、さらに⑦と合わせていく

組み合わせ:
セルクルに生地をひく、ムースを半分ぐらいまで流す。生地を一枚おいてから9分までムースを流し込む。冷蔵庫で1時間ほど冷やせばOK。

これでは途中までなものですが、明日また製品をアップします!(^^)b



Made strawberry mousse cake at home for the first time. Since it was a practice I made it simple.

Baked a thin sheet of sponge and some simple strawberry mousse.

Turned out simple, of course. But from this I'm going to slowly improve it to a more presentable recipe. (^^)b

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築地めぐり / Tsukiji Market

2007年03月23日 10:21

先週の旅として、築地は最初の目的地だった。

旦那が一度も行ったことがないようで、うろうろしてたときなんか楽しそうだった。

行ったのが既に10時過ぎ。築地では大体昼ぐらいには全部閉まっちゃうので、かなり遅いほうでした。

巨大なマグロは見れなかったが、多少小さめなのはいくつか残っていてたくさん見れました。

片付けで忙しい皆さんを見てなんかいきいきでしたね。

少し回ってから外の市場も廻った。魚以外面白いものがたくさんありましたよ。
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まずは、立ち食い海鮮丼のお店がたくさんあって、家族連れて皆で食べてた人がいっぱいでした。

20070317Tsukiji.jpg 20070323100118.jpg 20070323100136.jpg

野菜とかもたくさん並べてあって、「幻の塩トマト」もあった。友達がこれを1箱購入!
そのアスパラ本当に大きかった。でも、大きいだけで、食感はどうか分かりませんが・・・
この風船の中に入ってるのは豆腐なのだ。どうやって風船から出すのだろうね?味は美味しいかしらね?

私は記念に買ったのはこちら↓↓
20070323100203.jpg 20070323100212.jpg

これは有名店らしいです。そんなに高くなかったのであく掬いを買いました。

人がすごかったですね。でも、面白かったです。そこで食べたものはまた次回アップします!



Went to Tsukiji Market on the first day of our trip to Tokyo last week. We arrived at around 10ish in the morning, which was actually consider pretty late since most of the interesting things would be closed by noon.

Anyway, we walked around the inner market a little bit, and most of them were busy cleaning up and closing the booths.

Then we went outside to check out the outer market, where you can buy vegetables and other ready made food.

You can find a lot of sushi places and seafood rice places along the street. Some of them without seats so you would just eat while standing.

My friend got a box of "salt tomato". The name is given because the soil they used to grow these tomatoes contains more salt than usual. And this gives them an extra sweetness.

The huge asparagus look a bit stiff. And the tofu inside these little balloons are so funny. I wonder how they can take out the tofu without breaking it.

The only thing I got that day was a "akusukui" a ladle that you use to scoop the bubbles and unwanted remains floating on a pot of soup.

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紫芋ぼおろ / Purple yam boro

2007年03月22日 15:50

ずっと前一度卵ぼおろを作ったことがあります。家に紫芋粉があって、なんか作ろうかなと考えながらボウロを作りことにしました。

20070319boro.jpg

今回使った材料は:

片栗粉 80g
紫芋粉 10g
ミルク 2tbsp
砂糖 40g
卵黄 1個
B.P. 1/2tsp
(160℃で25分ぐらい)

今回は残った片栗粉で作ったので、分量はちょっと適当でした。本来は卵黄もうちょっと入れてもいいでしょうけどね。
で、怠けていて、生地を休ませずに丸めして焼いたため、ひどく割れてしまった。

20070322153840.jpg

まぁ、味は美味しかったけどね、外観の問題です。

それに、やっぱり砂糖を使うとあまり溶けないため粒々が見えてしまうね。今度蜂蜜を使ってみようかな。紫芋と酸素の化学作用でちょっと青い粒々も見えてきたな。それはね、どうやって解消すればいいのだろうね。



Made some purple yam boro the other day. Easy but then I was lazy to let the dough rest for 30 minutes bafore baking. So they cracked and turned out a bit ugly.

I realized using sugar is not that great of an idea afterall. The fact that it doesn't melt makes it looks ugly. Maybe I can change it to honey next time.

Taste wise it was normal. But then the size of 1.5cm diameter making it a bit soft on the inside. If you like crispy boro, then you'd probably want to make them smaller. (^^)b

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a tes souhaits! patisserie francaise

2007年03月21日 11:57

店名/Name of patisseriea tes souhaits!
ジャンル/Category: French Pastry
場所/Location: 吉祥寺、東京 / Kichijoji Tokyo
値段/Price: $$$(420yen/pc)
雰囲気/Atmosphere: ★★★★☆
味わい/taste: ★★★★★
サービス全般/Hospitality:★★★☆☆
全体/Overall: ★★★★☆

20070317AtesSouhaltel.jpg 20070321112908.jpg


感想

東京にいた間、勿論ケーキも食べ歩きに行きました!
ここはジブリミュジアムにそんなに離れてないので行ってみました。

お客さんが絶えないぐらいどんどん入ってきた。販売の店員は2人、キッチンから出てきたヘルプは3,4人。なのに、対応が遅かった。丁寧だったけど、やっぱり遅かった。

うちらは店内で食べたかったので、席待ちでずっと立てました。20分ぐらい待ったかしら。その後、席はやっと空いたのに、店員さんが皆テークアウトのほうばっかりに集中して、喫茶のほうのサービスほったらかした。掃除に来た!と思ったら、外のテーブルの分だけやっといて、中の分はまた置いたまま!

旦那がそれに怒って、「もう帰ろう!」と言ってたけど、まぁ、ここまで来ていたら食べて帰りたいので我慢しました。

さらに10分待って、やっと座れても、ケーキとドリンクが来るまでまた待たせられ。。。結局後から来た人達と同じタイミングで食べれるようになった気がする。

その分は本当に不満でした。あまりにも店内のお客さんを見なさすぎ!

でも、ケーキを食べたら、その怒りも忘れたぐらい美味しかった。
食べたのはこれ↓↓

20070321112920.jpg

私は「ゆず」を食べました。いろんな味が入っていて、チョコレートのムースとゆずの相性がよかったです。生地にくるみとか、薄いフレークのようなものも入っていていろんな食感を体験できて美味しかったです。一番気にいったのは、その甘すぎない味でした。チョコレート味のケーキは大抵甘すぎるけど、これは違った。バランスよくて美味しかったです。

20070321112929.jpg

旦那が食べたのはこのヌガームースのケーキ。名前忘れたが、味は新しかったです。後から聞いたけど、「今まで食べたケーキとまったく違うので、新鮮でした!」と旦那が言ってました。

又食べたいよ!でも今度はテークアウトにするわ!



Since we were in Tokyo, I of course brought my patisserie book along with me to try a few.

After our visit to the Ghibli Museum, we went to this place 2 stations away.

The chef at this place is the winner of internation contests.

People kept coming in and out. And there were only a few small tables available for eating in. We waited for about 20 minutes for our table. But it took longer than 30 minutes before we got our cakes and drinks.

The staff at the shop concentrated too much on serving the take out customers and didn't even spare time to clean the tables. So it turned out people who came way after us got to sit down and start eating at around the same time as we did.

Oh well, that I was really upset about. But the cakes were great!

I was expecting something sweeter but even the chocolate yuzu mousse cake was light. The walnut and crisps in the cake enriched the texture of the whole thing.

Hubby's nugat mousse cake was great too. He liked it so much he said all the cakes he's had so far were from a lower level! hahahaha

Would love to try more cakes from them but next time I'd go buy take out!

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韓国土産 / Goodies from Korea

2007年03月20日 22:52

製菓学校の時の友人が韓国から来ています。
一年ぶりに会えて嬉しかったです。
そして、共通の友人もちょうどこの前にソールに遊びに行ってきたので、二人から合わせてすごいお土産を頂きました~!

20070315Omiyage.jpg

ストラップに雑穀茶に海苔に高麗人参のお茶パックと栄養ドリンク!!
なんか、二人とも私が貧血気味ということをよくないことが分かってるみたいです。はっはっは

まだまだ全部試していませんが、この前ちょっと疲れ気味だったので気になったD-28高麗人参栄養ドリンクを飲んでみました。

オロナミンCよりは甘くないが、苦くはない。まぁまぁ飲みやすくて美味しかったです。飲んでから暫く元気出せましたよ。



A friend from Korea is visiting at the moment. Just so happened another mutual friend of ours visited him in Soeul before that, they brought me a huge bag of goodies from Korea.

One interesting thing is they both got me some Korean Ginseng stuffs. Tea packs and some power boosting drinks. Guess they both know my body structure well enough. hahahahahaha

Anyway, I was a bit tired the other day and tried this Ginseng D-28 drink before leaving for Tokyo. It was not bad. Not as sweet as OronamiC (a popular power drink in Japan), which is good, and it's not bitter like I expected. Quite pleasant actually.

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小田急Florist / Odakyu Florist

2007年03月20日 10:33

東京にいた最後の日、ちょっとだけ新宿でうろうろしました。

荷物をロッカーに入れて再出発するとき、こんな店を見ました。

20070318OdakyuFlorist.jpg

ぱっと見たら、人が集まって美味しそうなケーキがショーケースに並べてあった。

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実際に覗いてもプチケーキがいっぱいでした。

でも、なんか違う気がした。

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何で一個3150円もするの?

というよりも、何を使ったらこんなに高いケーキができるわけ?!!

実は、これケーキなんかじゃない!

花で作った飾りなんです!ははは!!!
これは小田急の花屋さんで売ってるものですよ。可愛いでしょう?
でも、3150円か。1つだけもらっても嬉しくないし、2つ買うのも高すぎるし。どうなんだろうね。。。



I was in Shinjuku on the last day of my Tokyo trip.

Walked by this shop on my way to the station. Just from a glance, it looked like an ordinary cake shop. The cakes in the show case looked cute and delicious.

But then the prices were wrong! How could they cost 3150yen for each pc?!

Surprised!? But they are not real cakes! These are decoratives made from flowers sold at the Odakyu Florist!

But I wonder how well they sell. Since they're so small, it would look a bit cheap to buy only 1 but it'd cost 6000yen for 2. I should have stayed a bit longer to check out how these customers ordered and whether they wrapped it in a box like a cake shop.

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東京に行って来ました~♪ / Tokyo

2007年03月19日 13:55

旦那が用事で東京に行くことになったので、私も一緒に行くことにしました。

東京在住の皆さんに連絡できずごめんなさい。あまり時間がなかったので今回は黙って行って来ました。

で、今回は念願の三鷹の森ジブリ美術館に行って来ました!!!(^^)b

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三鷹駅からバスのって、5分ぐらいで着きました。

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バス停もトトロ!

中に入ってから写真禁止なので、外でちょっとだけ撮りました。
週末なので、たくさんの子供がいました。3階にあるフワフワな猫バスは子供専用なので、私は触りたくても近づけませんでした。でも、子供達はとても楽しそうだったよ。

屋上のLaputaガーデンのようなところがあって、そこで写真を撮りました。

でもさ、写真禁止といわれてもね。。。私はそんなのが守れるか?!

パシパシと数枚撮りましたが、まぁ、あまり綺麗に写れなかったので、一枚だけアップします。

20070319132515.jpg

中ではいろんな階段があって、子供は楽しく上ったりしてました。

アニメの作り方、その過程、いろいろ勉強になりました。入場券でフィルムのチケットに交換して、それでまた館内で15分のミニショーを見れます。2つのショーで入れ替わって見れますが、どちらを選ばないといけません。まぁ、それで1回以上行っても違うものを見れますもんね。

あ~、楽しかった!



Hubby had to go to Tokyo and I decided to go with him. Spent the weekend in Tokyo and got to go to Ghibli Musuem!!!

Camera not allowed inside the facility but then I of course didn't care. Took a few pictures of the interior but I'm only gonna post 1 here.

As for the Laputa garden, everybody was taking picture there so I took quite a few there.

If you were to visit this museum, it'd be easier to go during the week.

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ごまポンポローネ / Sesame Boro

2007年03月16日 13:36

久々作りました。
今回は抹茶だけじゃなくて、ごま味も(^^)b

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ごまペースト使ったごまクッキーは美味しかった。旦那は抹茶よりもごまのほうが好きと言ってましたが、私はやっぱり抹茶の苦味が好きです。

友達に会うので手土産で大量に作ったんだ~♪
おまけに旦那が会社でも配れるように小さい袋に入れた分まで。(^^;;



Made some boro for my friends. This time green tea and sesame flavors.

Hubby came home and munched almost 1/4 of them. If I didn't stop him he would have finished the entire tray of sesame boro!!!

Well, somehow I still like green tea flavor more. The bitterness goes too well with the sugar! (^^)

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ミシュランガイド東京版 / Michelin Guide Book Tokyo

2007年03月15日 11:53

歴史のあるミシュランガイドがついアジアに進出すると決断しましたね。

フランスではミシュランガイドに批判されて☆3つから2つに降格したレストランシェフが自殺するまで、真剣に受け止めるガイドブックだ。

でも、2005年にニューヨーク版が出ましたが、当地のガイドブックと大幅の差で批判され、納得いかないレストランもたくさんあるようです。

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今回は2007年11月に東京版までできるということで、またまた大騒ぎになるではないかと考えられますね。今までプライドを持ってやってきた老舗が☆一つもつけらない場合、どうやって受け止められるかしら。でも、ある意味でいい刺激になると思うし、名前だけで品質が落ちてきているところもいっぱいあるし、このきっかけまたやる気が湧いてくるではないかと思います。

美味しいものがたくさんの食い倒れの大阪版も是非作って欲しいですね~♪



Michelin Guide is gonna publish a Tokyo guide in Novemeber this year.

If you don't know what it is, it's a guide book that first came out as a free travel guide book in Europe by Michelin. But it slowly became a very important guide in France. The grading it gives could cost someone's life. I've heard a chef killed himself after his restaurant got down graded from a 3 star to 2 star bistro.

The New York version came out in 2005 and it brought upon some conflicts with certain existing guide books in the States.

I wonder what's gonna happen when the Tokyo version comes out. But overall I think it would be good stimulations. Some famous restaurants only carry their names with quality going downhill. I think it would give them some new motivations to maintain their quality.

Maybe they can consider publishing an Osaka version too! Since food in Osaka is actually better than ones in Tokyo. heehee

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ティラミス / Tiramisu

2007年03月14日 11:16

この前スーパーでマスカルポーネチーズを買ってきたので、昨日はティラミスを作りました。

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久々のティラミスって美味しかった。旦那はコーヒーも甘いものも大好きなので、ティラミスはデザートの中で最強なものだという。

すぐにでも一人分を完食して、私の分も半分まで食べてしまった。

今回の材料は:(直径20cm容器一台分、小さい容器だと7~8個分。深めの容器がいいでしょう)

ビスキュイ生地:
卵 3個(卵黄、卵白別々にする)
砂糖 90g
小麦粉 90g

作り方:
①卵黄と45gの砂糖と混ぜる、白っぽくまで混ぜる。
②卵白と45gの砂糖でメレンゲ状になるまで立てる。
③①を②にいれ、ゴムベラで合わせる。
④篩った小麦粉を③にいれ、ゴムべラで合わせる。混ぜすぎないように注意。
⑤絞り袋に入れて、必要な大きさ・形に絞って、粉砂糖を3回ほど繰り返しふって、200℃で13分ぐらい焼く。

クリーム:
卵 2個(卵黄、卵白別々)
砂糖 35g
マスカルポーネチーズ 250g
生クリーム 120g
レモン汁 少々
ラム酒 10ml

作り方:
①卵白と25gの砂糖をメレンゲにする。
②卵黄は10gの砂糖と混ぜて、持ち上げて落とすときしっかり跡残るまで立てる。
③チーズを滑らかにする
④生クリームを立てる(8分ぐらい)
⑤②と③を合わせ、ラム酒を入れて合わせる
⑥⑤をさらに①と合わせる
⑦生クリームも⑥と合わせて、レモン汁を入れてザッと混ぜてOK

シロップ:
Expresso 150ml
Kahlua 50ml

組み合わせる:
①ビスキュイ生地をシロップを浸けて容器に入れる。
②上にクリームを一層、そして生地もう一層、クリームもう一層。
③一番上にはココアパウダーをふるって出来上がり!

泣かないココアパウダーがなければ、食べる前にふるったほうが綺麗に仕上がるよ~♪

お酒の量もお好みで調節したらいいでしょう。



Got some marscapone cheese from the supermarket the other day. Made hubby some tiramisu and turned out wonderful! (^^)b

Ingredients:

cake:
egg 3
sugar 90g
flour 90g

Cream:
Mascarpone cheese 250g
fresh cream 120g
egg 2
sugar 35g
rum 10ml
lemon juice 5ml

syrup:
expresso 150ml
kahlua 50ml

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さくらさくら / Sakura Sakura

2007年03月13日 14:53

昨日用事でデパートに行ったとき、気になったお菓子を買ってきました。

買ったのはMille-fueilleの梅田阪急限定のさくらさくら

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Mille-feuilleは洋菓子屋さんだけど、これはちょっと気になるものでしたね。見た目は桜餅!でも大福の生地がフワフワそうでたまらなかった。

「中は何ですか?」と聞いてみたところ、

「中はイチゴのムースとチェリーが入っています。美味しいですよ!」と返事が。

あ~、美味しそうだなと思って2つ買ってきたわけだ。

20070312SakuraSakura.jpg

値段:一個315円(結構高い!)

味は?!

いける!!

私は大福の生地がすごく好きなので、この薄い生地とムースの組み合わせは結構気に入った!旦那も一口食べて目が大きくなって大満足のようだ。

「なにこれ?!!」を言うほどの意外な味だったみたいよ。

断面はこんな感じ ↓↓

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スポンジにムース。ど真ん中にサワーチェリーも一粒入ってた。

桜の葉っぱとちょぴっとパンチがあって、美味しかった。

梅田に行ったら是非買ってみてください!(^^)b



I went to the department store yesterday and this SakuraSakura sweet really caught my eyes.

It looks like a Japanese sweet named SakuraMochi. But it's actually a strawberry mousse cake with sour cherry wrapped by a thin layer of mochi. They used a sakura leaf to enhance the look of it.

Taste was really good. Not too sweet. Hubby loved it!

But a bit pricy but I think it's worth the price. (315yen/piece)

It's only available at the Mille-feuille in the Umeda Hankyuu department store. Try to get a hold of it if you ever walk by this area. (^^)b

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パリの仮想ツアー(グルメ編) / Virtual tour to Paris Part II

2007年03月12日 12:35

はいはい、パートIIのグルメ編です~!

旦那は、パリのケーキ屋さんの写真も撮ってきてくれました。
「皆美味しそうだったよ。Ukiちゃんとパリで一緒に食べたかったよね~」って言ってもらいました。まぁ、いつかは全部制覇してやるぞ~!

パリのケーキは日本のより甘いと聞いています。色使いとか、スタイルもちょぴっと似てるとこがあります。ていうか、日本人がフランス菓子を真似して作ってるからね。

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この写真を見ると、あ~、日本にもあるね。と思いました。でも、フランスでは、日本よりフリーな創作じゃないかしら。日本ではなんでも完璧主義なので、硬い感じもします。向こうのお菓子はもうちょっとおざっぱのところもあるので生活感があると感じるんですけど。

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①小さいパン屋、でもお菓子も売ってます (a local bakery)
②よく分からないですが、ショーケースにはこんな飾り方もあります。マカロンとクリームの飾りかな? (Macaron displayed by the window)
③チョコとキャンティの専門店 (a candy and chocolate shop)

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④こんな綺麗なお店も!(A very classy shop)
⑤パティシエの仕事はね、朝早いですよ!(Pastry chefs start working early in the morning)
⑥この前頂いたマカロンはここ出身です!(This is Paul! Where my friend got me some macarons last time)

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⑦またまたケーキ屋さんでこっそり撮ってきた一枚。(Another picture of some cakes)
⑧これは空港にあったショコラティエです。(A chocolatier at the airport)

見ていると食べたくなる!残念ながら、仕事の食事では写真取れなかったので、食べたかったエスカルゴの写真は無かった。

でもね、行きの便はアップグレードされて、ビジネスクラスだったので、そのときの機内食は美味しかったみたいです。さすがにエアーフランス!チーズがウマかったらしいよ!(^^)b

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お腹すいてきた~(T-T;;
お昼でも作らないと!!



Part II of my virtual trip to Paris is of course on the food!!!

Well, most of them are on cakes and bakeries hubby saw there. Comparing them to the ones we see in Japan, I can feel their freedown. You know how things doesn't have to be perfect sometimes. They can all look very delicious and yet not lacking the feeling of being "hand made". In Japan, everything is so perfect they look very robotic.

Anyway, hope you enjoy the pictures.

I'll definitely go there in person to try them out someday!!!

All these pictures are making me hungry! Time to make myself some lunch!

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抹茶ロールのレシピ / Recipe for green tea roll

2007年03月12日 10:35

前日作った抹茶ロールのレシピです。
細かくは書きませんが、参考になったら嬉しいです。

材料:
<<生地>>(48x45cm角皿一枚分)
卵(M) 4個
砂糖 90g
小麦粉 50g
抹茶 2tbsp
生クリーム 20g

<<クリーム>>
生クリーム 200g
砂糖 20g
甘納豆 70gぐらい

手順:
①生地のシートは一般のスポンジの作り方です作ります。バターの変わりに生クリームを入れます。
②角皿にケーキ用の紙をひいて、生地が角皿にくっつかないように高めにすること。
③できた生地を②に流し込んで均等に伸ばす。伸ばしすぎると気泡が無くなって食感が硬くなるので要注意。
④160℃に予熱したオーブンに入れ、9分ぐらい焼く。(厚さによって焼く時間が異なるので、自分で調節してください。)焼きすぎると、生地が硬くなり、巻きにくくなります。
⑤シート焼きあがったら冷ます。(半分に切って小さいロール2つの分になります)
⑥生クリームと砂糖を混ぜて、クリームを立てる。
⑦テーブルに紙をひいて、冷めたシートを焼き色の付いてる面を上向きで紙におきます。
⑧シートにクリームを均等に伸ばして、甘納豆を並べる。
⑨紙を使って少しずつ均等な力を入れながら巻いていく。はみ出したクリームを外して、両側のクリームも綺麗にしてから紙で形を整いでテープで止める。食べるまで冷蔵庫に入れる。

簡単でしょう?!巻くのがちょっと難しいかもしれないけど、頑張ったら綺麗にできるよ!
是非チャレンジしてみてください。



As requested here is the recipe for the green tea roll I made the other day.

Ingredients:
SPONGE SHEET: (45x40cm baking sheet)
Whole egg 4
sugar 90g
flour 50g
green tea powder 2tbsp
fresh cream 20g

FILLING:
fresh cream 200g
sugar 20g
sweetned beans 70g

How to make it:
1. Just follow regular steps in making sponge cake. But replace butter with fresh cream.
2. Before baking, line baking sheet (45x40cm) with baking paper. Make sure the paper reaches high enough to allow the sponge to grow while baking.
3. Don't overbaked or it would be too dry fro rolling.
4. Once it's baked, let cool/
5. Prepare whipped cream.
6. Cut cooled cake sheet into half or size you prefer. Line paper on table and place cake on it with the bottom facing down (as it was like when it was baked).
7. Spread cream onto cake, line beans across the cream where you want (don't line them too close to the top or end making it difficult when rolling.
8. Roll it with the help of the paper, remove excess cream. Wrap it with the paper and put it in the fridge for an hour before serving.

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パリの仮想ツアー / Virtual trip to Paris

2007年03月11日 12:10

さってさって、うちの旦那が出張から帰ってきました。

一緒に行けなかったが、帰る日の午前中頑張って回って写真を撮ってきてくれましたので、皆も是非一緒に仮想ツアーに出発しましょう。(^^)b

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エッフェル塔のライトアップはとても綺麗らしいです。ビデオで見ただけでも綺麗だったが、生で見たほうがキラキラで点滅する部分もあってロマンチックだったらしいです。

パリでは冬なので、太陽が昇ってくる時間が遅かったようで、朝の8時でも結構暗かったらしいです。やっと光があって、散歩に出た旦那がこんな風景を撮ってきました。(写真をクリックしたら大きく見れます)

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①本当に暗かったみたいね(the sun was still half asleep)
②セーヌ川の朝(La Seine)
③凱旋門(Arc de triomphe de l'Etoile)

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④オペラ座(l'Opéra)
⑤遠くからのエッフェル塔(La tour de Eiffel from afar)
⑥国会(Asseblee Nationale)

勿論、食べ物関係の写真もありますよ~♪
それはのちほど。(^^)b



Hubby is back from Paris. Just wanted to share a few pictures he brought home for me.

A little virtual tour is the best gift he brought home. It was not easy to squeeze out 2 hours to walk around town during his biz trip. Really appreciate it.

Of course I'll post a few more on the pastry shops in the center of Paris! (^^)b

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結婚前後

2007年03月09日 15:24

急に思い出し事だけど。

昔ロンドンにいる従兄のお宅をお邪魔したとき、日本人の奥さんが毎晩従兄が帰宅するまで遅くなっても食事を食べずに待っていたことを聞いてびっくりしたこと。

先に食べてもよかったのに~と即口に出した。

でも、自分自身今の状況になってみると、やっぱり待ちますね。

主婦でいれば、一日一人っぽちだし(子供がいないときね)、せめて夕食ぐらいは旦那と一緒に食べながら会話したいわけだからさ。遅くまで待つのが逆に気にしなくなってきたね。

但し、仕事していたら、旦那が遅くなると分かっていれば、先に同僚とか友人でも呼んで一緒に食べに行くかもしれないけどね。

皆さんはどう思う?結婚する前と結婚してから、知らないうちに変わってきたことがある?

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フォンダン・ショコラ / Fondant Chocolate

2007年03月08日 16:48

友達が来るので、フォンダンショコラを焼きました。

初めて焼くので、ドキドキしちゃって。。。

うまくいったかなと思いきや~、焼きすぎてしまった。(T-T;;
悔し~~

味は美味しいけど、中からじゅわ~~~とチョコレートが出てこない。

あ~、またリベンジするぞ!

とにかくフォンダンショコラというよりも、プチガトーショコラになっちゃいました(^^;;

写真アップしたいけど、旦那がデジカメを出張先に持っていったので、今回は写真なしということで・・・




Baked some fondant chocolate cakes today.

But I over baked them so no chocolate sauce comes out from the cake.

ahhhhhhhhhh, spent too much time on the dishes!!!

Oh well, will try making it again!!!

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ゴロゴロ

2007年03月07日 01:27

旦那がパリへ出張。

パリって私行ったことがありません。でも、美味しいエスカルゴの専門店があるらしい。あ~食べたいな~。。。

旦那がいないと、ご飯も簡単になりました。というか、全然何も作ってませんでした。この前残った肉じゃがを消費するのに昼晩も同じもの食べることになっちゃった。

一日中ゴロゴロしていてDS Liteをやってました。

やばいね~。。。

幸い、こんなやる気の無い私の「病」を知って、遊んでくれる人がいます。明後日泊まりに来てくれるんです。

よっし~、その準備でフォンダンショコラでも作ろうか!!p(^^)q

抹茶と甘納豆のロールケーキ / Green Tea Roll

2007年03月05日 21:56

土曜日に旦那と一緒にスーパーへ行ってきました。
野菜コーナーで買い物していたとき、「ロールケーキ食べたい~♪」と言い出した旦那と下記の会話が・・・

Uki:「何ロール食べたいの?」
旦那:「マロン味!」
Uki:「でも、マロンペーストはもう無いよ~」

すると、旦那の目が後ろ方向に視線を見て、指でなんか指した。
笑っちゃうけど、彼が指したのは皮が剥いた天津甘栗の巨大パッケージ!

そっかそっか、この前栗を中に包んでましたね。しかも彼に買ってきてもらったから覚えているんだ!なるほどなるほど!!

Uki:(笑いながら)「こんな栗ばっかりからは作りにくいよ、抹茶味のを作ってあげるね。じゃあ生クリーム買わないといけないね。。。」

・・・といっている間に、彼が買い物カートを持って生クリームの置いてあるコーナーにストップ。ニコニコしながら私を見ていた。

よっぽど食べたいんだな~とその気持ちが伝わってきました。

明日から海外出張なので、出発前にケーキ作ってあげようと思って、今日頑張って作りました。

20070305MacchaRoll.jpg

中では甘納豆を入れてみました。抹茶の苦味と甘納豆の甘みはちょうどよくバランスになって美味しかったです。(^^)b



It's not easy to describe how much my husband loves desserts. He loves eating sweets more than I do (I actually enjoy making more than eating) and could finish a whole cake by himself if nobody stops him.

When we went to the supermarket the other day. He said he wanted to eat roll cake. Below is the conversation we had...

Uki "What flavor?"
Hubby "Chestnut!"
Uki "But I already finished all the chestnut paste we had at home"

Then he roll his eyes and looked behind him, where a huge bag of chestnut sat on the shelf.

I was laughing when he did that. And explained it would be too much trouble to make it from chestnuts. So instead of chestnut flavor, he settled for green tea flavor.

And when I said I need to buy cream, he stopped the shopping cart right in front of the fridge where fresh creams were. Well well well, all I could feel was how badly he wanted to eat this cake. hahahahaa

So here it is, a green tea roll cake with some sweetened beans.

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ほっぷしゅうくりーむ / Cream Puffs

2007年03月04日 12:05

品名/Name of product: シュークリーム / Cream puffs
店名/Name of patisserie: ほっぷしゅうくりーむ / Hop Shu Cream
ジャンル/Category: シュークリーム専門店 / Cream puff specialist
場所/Location: Umeda
値段/Price: $(105円~)
味わい/taste: ★★★☆☆
全体/Overall: ★★★☆☆

20070303CreamPuff.jpg

感想

昨日用事で梅田に行ってきました。用事終えてからうろうろしているときここの店を見ました。

旦那はシュークリームが好きで「食べる?」と聞いたら、「買ってもいいよ」と言われた。それを聞いて、意地悪の私は「じゃあ要らない!」と言い返したんだ。

だって、食べたかったのは彼に違いない!なのに、そんな曖昧な言い方にすると、まるで私が食べたいなら付き合って食べてもいいよ~のような言い方になったもの。なら要らないじゃないか~☆ 

すると、旦那が拗ねて「食べたい」とやっとちゃんと自分の気持ちを素直に言えたのでした。ほっほっほ

まぁ、日本のわびさびとは言え、私にとってはちゃんと気持ちを伝わないとちゃんとしたコミュニケーションができないと思います。はっきりといわないとだめということを主張します。

とにかく、食べたのはマロンシュークリームとカスタードプリンシュークリーム。

20070304114711.jpg

いつものシューの皮と違って、コロッケのような形となっています。
さくさくするのですが、ぱさぱさするので、シューの食感というかな、面白いけど、普通のシューのほうが好きです。

中身のクリームですが、普通でした。

でもね、値段安いので、コストパフォーマンスと判断すれば、いいんじゃないかしら。

個人的には1回だけのおやつですけど。




Went to Umeda yesterday. While we were walking around I saw this cream puff shop.

Hubby loves cream puffs so I asked if he wanted to buy any. His answer was "I wouldn't mind if you want to buy some."

HA!!! He's the one who loves eating it and I was just suggesting if he would want to have some. But then he made it sound like I was the one who wanted to eat and would do me a favor if I REALLY want to buy it.

In order to make him express his true feelings I told him I didn't want any and started to walk away from the shop. hahahahaha

He then started to look back at the shop and finally told me "I want to have one."

It's a Japanese culture that people don't express their feelings directly but it doesn't work with me. Especially among the two of us. We're married afterall, if he can't be direct with me, how am I supposed to communicate with him?

Anyway, we got one chestnut cream puff and a pudding custard puff. They looked more like a deep fried potato croquette than a cream puff. Taste was so so. But since it was cheap I didn't mind it. Would probably not buy it again though.

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韮菜餅実験

2007年03月02日 14:46

最近葱油餅ブームで皆作ってるみたいですね。
この前作って美味しかったので今日新たに韮で作ってみました。

20070302NiraPancake.jpg

外観で判断すると今回のほうが綺麗にできてます。

でも、味はやっぱりネギのほうが美味しかった。

韮も香りが強いので、入れ替えて作ってもいけるじゃないかなと思ったけど。やっぱり韮は量がたくさん入れないとその香りが感じれないと思いました。今度餃子の皮で韮菜餅を作ってみようかなと思いました。

とにかく、今日も実験してみました。
生地を伸ばすときの具合と最終的に大きさの違いと食感の関係をテストしてみました。

20070302143019.jpg

今回の結果として、以下の結論がありました。

①最初から薄くしたほうが薄い層がたくさんできるということ(折り込みパイ生地と同じコンセプト)。すると、食感もよくなる。
②成型のとき、薄く伸ばすと大きいものできますし、火も通りやすくなりますが、食感はパサパサになりがちです。
③お水の量は30mlよりも少々減らしてもいいじゃないかなと思ったこと。(粉によって違うので、自分で調節するしかないと思うけどね)

作った皆さんはどう思いますか?意見があったら教えてくださいね~♪

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チーズパンで実験 / A little experiment

2007年03月02日 11:05

パン作りには発酵がとても大事な段階で、失敗したら全てうまくいかないということ。

じゃぁ、発酵しすぎたらどうなるの?と思ったことがある?

昨日ダイスチーズでプチパンを作ろうとしました。久々天然酵母使ったのでまたまたその発酵時間にやられた。いつもより長い時間かかったため、発酵している間に出かけないといけないことになってしまって、そのまま放置して出かけちゃったんだ。

本当は冷蔵庫に入れれば大丈夫だったのに、まぁ、実験にもなるし、どうなるんかなと思いながら・・・

こんなスコンのようなパンになっちゃった~ 

20070301cheesebread.jpg

発酵しすぎると、空気が多すぎて、パンのグルテンが破壊され、表面がにきびだらけの顔のようなものになる。焼くときもあまり膨らまない物体になるしね。

ただ、チーズいっぱい入れたので、チーズの香りがすごかった。味は、グルテンが弱いので、結構噛み切りやすいものになったよ。意外と美味しいと思う人もいるかも。まぁ、ドイツパンに近い重たいパンになるわけだね。

旦那は一応朝食として2個も食べたみたいですので、味は大丈夫だ。

でも、実験で分かったので、パンを作るときは外出しちゃうだめだ。



So this is what happens if you leave your bread dough unattended while it's under fermentation.

The yeast I used took longer than usual and I had to go out before it was ready for baking. Out of curiousity, I didn't put it in the fridge to slow down the process to see how it would turn out.

When I came back, it became the face of a teenage with countless number of pimples. Boy, the air bubbles killed the glutein and it couldn't grow no more.

Well I of course baked it anyway. And it turned out more like scone than bread. hahahaha

Taste wise, it was still ok. Nothing can go wrong with the taste. But the texture was more like something between bread and cake. Oh well, close to German bread.

This experiment was good. At least I know I won't leave the dough unattended for too long from now on.

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