スポンサーサイト

--年--月--日 --:--

上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。

ハウスダスト・・・

2007年04月30日 23:53

なんか家にいるとくしゃみが止まりません。(><)

外にいたときは大丈夫だったのに、さっきから鼻がかゆくなってきてずっとくしゃみしていて。。。今はやむなくマスクしています。

ハウスダストのせいだな!
スポンサーサイト

響縲蘋果蘿ト痩肉湯 / Dried Conch soup with Apple, Carrot, and Pork

2007年04月29日 10:16

久々日本に戻ってきて、久々料理を作りました。

香港で買ってきた材料でスープを作りました。

20070427ConchSoup.jpg

材料は写真通り:
響縲頭 2個
りんご 1個
にんじん 1.5本
豚肉 500g (霜取りしたもの)
お湯 2.5ℓ

作り方:
①肉を好きな大きさに切ってから霜取りする。
②お湯を沸かして、材料を全部加えて30分ほど沸騰させる。
③弱火でさらに1時間以上加熱して、出来上がり~♪

このスープは甘みが強いので塩を加えなくても美味しかったよ!

20070429095403.jpg

旅の後の疲れ、季節の変わり目に飲むのが最適だわ。(^^)b



My sister bought me some dried conch while I was in Hong Kong.

Came back a bit tired and thought I should make myself some soup.

So made this really sweet soup the other day. Hubbie loved it.

Dried conch x 2
Apple x 1
Carrot x 1.5
Pork x 500g
Boiling water 2.5 litre

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/

龍鬚糖 / Dragon Beard Candy

2007年04月27日 10:46

お菓子と言えば、フランス菓子ばっかり考えるかもしれません。
アジアの国々にもそれぞれのご当地のお菓子があるんです。

実は和菓子も中国のお菓子から少しずつ進化してきたもの。

個人的に好きな香港菓子がいくつがあります。今回買って帰ってきたのはこの竹苑の「氷脆龍鬚糖」です。

20070426DragonBeardCandy.jpg


普通に売ってる「龍鬚糖」と違って、これは4ヶ月までもちます。しかも、口に入れるとすぐ溶けてしまって、食感がいいです。

振替えて見れば、すごい技術の必要なお菓子ですね。なのに、そのうち消えてしまうじゃないかと考えたらちょっと寂しいです。

このドラゴン・ビアード・キャンディは麦芽糖などの糖類でラーメンのような発想でものすごく細くして落花生、砂糖とココナッツを包んでいるものです。2千年も前から作られたものでとても繊細です。

20070427101759.jpg

今回買ったのは、空港でしか手に入れない特別なもの。パッケージも勿論上品。値段も超高い!だって、1箱18粒で3,000円相当の値段だった!!(><)

お母さんへのお土産なので、ちょっと高めに!
おまけでもらったのはこの二粒。旦那とちょうど1粒ずつ食べれた。

食前15分ほど冷蔵庫に入れたら、冷たくて甘すぎず・・・やっぱり美味しい~~~~~!!!!



I don't know why we only think of French pastry when we mention desserts. Well maybe sometimes Italian and Japanese sweets.

But then we all know Japanese sweets originated from Chinese sweets and there must be some interesting Chinese sweets out there that we don't know much about.

Speaking of Chinese sweets, there are a few that I quite like. This time I was lucky to have brought home some "Dragon Beard Candy" from the airport in Hong Kong.

"Dragon Beard Candy" is something invented 2000+ years ago. If you take a closer look at it, it consists of thousands of thin maltose threads wrapping around peanuts, sugar and coconut.

20070427101808.jpg

The ingredients used are not very fancy, but that particular chef from 2000+ years ago must be really skillful and smart to have come up with this idea!

French pastry doesn't even have a 2000+ year history! It's just sad that Chinese sweets aren’t developing fast enough to restore its prestige worldwide.

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/

喜記 / Hee Kee

2007年04月26日 17:47

店名/Name of restaurant:喜記 / Hee Kee
ジャンル/Category: 香港海鮮料理 / Hong Kong Style Seafood
場所/Location: 香港湾仔 / Wanchai, Hong Kong
値段/Price: $$$(200HKD~)
雰囲気/Atmosphere: ★★★★☆
料理/Food: ★★★★★
サービス全般/Hospitality:★★★★☆
全体/Overall: ★★★★☆

20070420HeeKee.jpg

感想

このレストランは多分8年前から行き付いたところです。
友達の紹介で初めて食べてから中毒のように定期的に食べに行ってました。

本来はとてもローカルなお店ですが、最近向かいに新店舗ができて上品な店になりました。個人的には本店のほうが雰囲気があっていいと思いますが、これもありですね。(^^)b

喜記といえば、<<避風塘炒蟹>>が有名です。
20070426172334.jpg

にんにく、ネギ、辛しなどでできたかにの炒め物が香港の名物でも言えます。昔は、海沿いの「避風塘」で漁民が経営してたレストランで食べられたものでその名前の由来だと思います。

本当は超辛いだけど、「小辛」で注文すればよい。蟹だけじゃなくて、その調味料も実は美味しいよ。お粥に入れたり、野菜炒めで使ったりもします。実は、単品で瓶詰めで売ってますよ!(私はラッキーでお店の娘さんが私のことを覚えてくれてお土産で4瓶ももらっちゃった!)

20070426172323.jpg 20070426172328.jpg 20070426172337.jpg

蟹以外のものもそれぞれ美味しいよ。「豆鼓鯪魚炒A菜」(A菜という野菜と缶詰の魚の炒め物)、「椒塩九吐魚」、「椒塩鮮魷」、「泥魚孟粥」も美味しかった。

人数が多ければ、もっといろいろ食べれたが、残念ながら今回はアサリとかも食べずに帰った。

あ~、又食べたいな。。。



This is one of the restaurants that I'd go everytime I'm in Hong Kong.

They opened a new shop across from the old one recently. This one with fancy decorations, a rather big contrast compared to the original shops.

I like almost everything they serve there. Not just the crab itself, minor as a vegetable stir fry to the very well flavored fish congee, all of them are very delicious.

The best bet is to go there with a small group of 5-6 people so that you can try more different things. Otherwise, just the crab itself would cost you 400bucks! Not to mention the portion itself!

I got lucky the owner's daughter remembered me so I got a few bottles of the special seasoning they use in the crab stir fry. I can possibly make some fry prawns with it here!

Writing all these is making me hungry again...

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/

中華三昧 / Chinese Chinese Chinese!

2007年04月26日 17:14

今回の旅、中華ばっかり食べてました。

旅の最初の日は香港国際空港から直接船でマカオまで行った。マカオでの一週間の滞在の間、”才貢”北と広州にも日帰りで行ってきました。

香港でも2週間ほど滞在して、お婆ちゃん、親戚や友達に会ったりしてとても充実は旅でした!

住む場所がちょっと不便のため、一度家を出たら夜までずっと外にいないといけなかった。お陰で毎日ハードのスケジュールで疲れきって、地下鉄やバスの中で寝る癖が戻ってきちゃった。

昼食2回、お茶タイム、そして夕食の繰り返しで私のおなかがどんどん成長してきて、「三段バラ」になってしまった!(><;;

でも、沢山のいい会話ができてとても嬉しいです。

昨日からダイエットでとりあえず1キロ減量成功です!早く体重を戻らせないと大変なことになるからね。

食べたものは多すぎてこれから少しずつアップしてもかなり時間がかかります。とにかく、写真はここをクリックすればまとめて見れますが、興味と時間がなければやめたほうがいいかも?(^^;;



It was a very fattening 3 week trip. And happened to be a very CHINESE food oriented trip through out.

I spent the very first week in Macau and had the chance to go to Gong Bei and Guang Zhou. All I could say is the quality of food in Macau, and Mainland China is really catching up. The best meal I had was probably in the Casino in Macau. Other than that, probably in Gong Bei.

Other than the food, I did spend a lot of quality time with my family and friends. Had many good conversations and got inspired by some.

As for the food report, it'd take me a while to put them together one by one. At the mean time, do CLICK HERE to see the pictures first. (^^)b

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/

ただいま~! I'm HOME!

2007年04月25日 19:37

大阪に戻ってきました!

ただの3週間でしたが、なんかものすごく長い旅のような気がした。
ていうか、そのまま残りたいな~と思ったりして。へっへっへ。

あまりにもたくさん食べ過ぎて3キロも太ってしまった。

これから一ヶ月はダイエットでしょうね!

旅の報告と写真、楽しみにしてね~(^^)b



I'm finally back home from my trip!

It was only about 3 weeks but it felt like a long trip. I could have just stayed behind without coming back. heehee

Gained 3kg in 3 weeks. Too much food but it was really unavoidable.

Guess my first project now is to lose that weight and to start packing for Boston.

Report on my trip would be on next. (^^)b

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/

Hong Kong

2007年04月15日 09:42

Finally arrived in Hong Kong. Time is limited and there are lots of family and friends to meet.

Busy but have been sleeping well. Air in Hong Kong is better than Macau somehow.

Eat, eat, eat, and eat! Gaining weight!!!

Ukishima in Macau

2007年04月07日 11:33

Ukishima is now in Macau.

Weather today is foggy, about 13 degrees. Not the best weather but still ok.

Will be in Macau for the week before heading to Hong Kong.

期間限定のサボり

2007年04月02日 13:38

この数日いろいろあってバタバタでブログもアップする余裕がなかった。

今週も引き続き友人が海外から来るため、アップできないと予想しているので、暫くサボらせていただきます。

今週香港に行くので、帰ってきたらまた改めて美味しい情報をアップしま~す!



Will be away for a while and won't be able to update my blog for about 2 to 3 weeks.

(^^)/


最近の記事


上記広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。新しい記事を書くことで広告を消せます。