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鰹節 / Bonito block

2006年12月10日 17:22

You know the bonito flakes you see dancing on top of "agedashi tofu" and other Japanese dish is actually from something like this?

20061209Katsuo01.jpg

Katsuo (bonito) bushi is a block of fish fillet fermented and smoked. Usually we can see bags of shaved flakes at the store but in Japan we can find a whole block of it at certain places.

These 2 blocks of katsuo bushi is for my brother in law. I don't know if he's still eating it but he said it's good for health so he eats a little bit of it everyday. I thought it would taste better to shave it when he eats it so I got him a whole block just for fun.

Well, the guy at the katsuo shop told me it's actually better to pick katsuo made from the fillet of the back of the fish. It contains less fat and is supposed to taste better. So you can ask if it's from the tummy or from the back to judge which one you want. But of course prices are the same.

I actually use quite a bit of katsuo bushi at home when I make soup stock. And I realized good katsuo really gives a clearer and better soup.

100g of katsu makes about 10 litre of soup stock depends how much you put in. I usually put a lot of katsuo to make it smell really strong. Then use the same thing to make 2ban dashi (boiling it another time for more soup stock).

But now that we have 2 of these katsuo blocks, maybe I'd have to buy a shaver for him too. It's about 10,000yen (Cdn$100) for one.



つい買っちゃいましたよ!!鰹節

義理のお兄さんが毎日少し食べると言ってたので、これがあったら、削りたてのを食べることができるからと思ってね。今度渡そうと思っています。

鰹節の専門店で購入したので、少しは教えてもらえました。
鰹節を買うとき、お腹の部位よりも背中のほうがいいんだって。
なぜなら、脂肪分が少ないので香りとか味も多少よくなるらしいです。

なるほでね!!勉強になりました。

うちではだし汁を自分で作ってるので、結構花かつおを使います。
前回安いスーパーでかつおを買ってきたが、香りも味も地味になって美味しくなかったです。やっぱりかつおの質ってこんなに変わるんだなと思いました。

味にこだわるというか、美味しいものに慣れると地味な味には戻りにくいですね。旦那が味噌汁が大好きなので、美味しいだし汁が大事だ。

で、さっき調べてから分かったけど、鰹節って、中華料理の「柴魚」なんだ。つまり、落花生を入れると「柴魚花生粥」作れるね!!!

昔大好きだったお粥で最近あまり見かけないからね。今度作ってみようかな。

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Thank you for supporting my blog!! (^-^)/


コメント

  1. 白鳥麗子 | URL | -

    1万円1本?2本??高いね。。。
    うちの味噌汁のダシはカツオとイリコだけ。
    Ukiちゃんはダシに拘ってるね!

  2. ukishima | URL | -

    >麗子さん、
    違うよ、1万円かかるのは、鰹節を削る器。でも、インターネットで調べたらもっと安く買えるみたい。
    かつおぶしはそんなに高くないよ。1本千いくらだったかな。それでもいいものなんだから。

  3. 白鳥麗子 | URL | -

    ああ、早とちりだった。
    ちょうど英文の末に見えたので、1万!?
    ってすぐ反応しちゃったね。
    1本千円なら買っても良いね。

  4. 好緊張 | URL | -

    ビックリした・・・鰹節が一万円と思ったわ
    道具は一生持つから良い物を買ったほういいよね。高いけどね...^^;
    しかし、凝っていっらしゃるねぇ~
    やっぱり美味しいですか??

  5. ukishima | URL | -

    >麗子さん、
    一万円の鰹節って買わないわよ。
    お金持ちじゃないからね。
    なんかさ、いろんなサイトを読んでみるとやっぱり削りたてが美味しくて香りがいいんだって!
    これは義理のお兄さんのプレゼントなので、自分ではまだ試してないんだ。今度本気で考えて見ますよ。

  6. ukishima | URL | -

    >好さん、
    でも少し安いものも手に入るみたいです。
    こってるというか、これはプレゼントなので自分はまだ試してないけどね。
    きっと、削りたてが香りがいいはずですよ。

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