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卵って / Eggs

2006年12月14日 23:17

今日バイトから帰ってきたら、前の職場の友人が香港から東京に来ているので電話がくれた。久々のお電話で楽しく喋っていたらあっという間に時間をたってしまった。(なんか最近前の職場の夢を見た後、どんどんいろんな人から連絡が来ているわ。第六感ということなのでしょうかね。)

まぁそれは置いといて。

電話長かったので、すっかりご飯を作る時間がなくなってしまってね。。。

ついつい丼にする傾向へ~

作ったのは、このきたない親子丼。(初めてなの~!)
20061214224321.jpg


まぁ、外観を気にせずに~☆
味は普通においしかったのでそれでいいの。

で、話は卵ですが。昨日スーパーに行ったら、いつも買ってる卵が安売りで品切れてしまった。好奇心で初めて少し高めな卵を買ってみました。

真卵(またまご)という卵ですが、8個で242円。

20061214224310.jpg


高いと思うでしょうが、実際に安い白殻の卵と比べてみるとこんなに違う!!!

20061214.jpg

右のは真卵。卵黄が明らかに大きい!卵は大体卵黄が同じぐらいの大きさなんですが、これは大きいと思います。卵白も多目で少なくてもLサイズです。一般の白殻卵は安いけど中身が少ないので実は高くつくんだ。

お菓子作りには卵黄を計量していると、大きいのがいいですね。だって、大体一個20gなのに、安い卵の卵黄は15gあるないぐらいだよね~。

真卵の味も濃厚で美味しかったです。少々高めですが、実際に重さとかで計算したら、お得のかもしれません。

そういえば、この前カナダでケーキを作ったとき、わざわざ地鶏卵を勝って作ったんですが、やっぱり濃厚でした。実は後からわかったが、向こうでは、高級レストランでもメニューでちゃんと「地鶏卵使用」と表記してアピールをしているほど高級品なんです。

やっぱり卵もブランドがありますね!



My friend from my former company called and we chatted for a while. Since I came home at around 6 after my part time job, it was already quite late when I hung up.

So I had too little time to prepare dinner. In that case, simple "donburi" would be the best bet. And so I tried to make "oyakodon" (chicken and egg rice) for the first time.

It looked pretty yucky but the taste was pretty ok.

But let me get back to the topic on eggs.

When I went to shop for egg the other day, the one I usually buy was out of stock so I got these expensive eggs for the first time. 8 for 242yen (2.42Cdn). These are called "matamago (real eggs)". A bit pricy but I was curious how different it would taste.

So I compared it with the cheap egg I have left in the fridge. Wow, the yolk of the "real tamago"(right side of picture) is so much bigger! And the size of everything was bigger.

According to my text book, egg yolks are about 20g and they don't differ that much. The only things that differs more is the size of the egg white. In Japan, they measure eggs and give them sizes. Usually we buy "M" (medium) eggs from the supermarkets. But then there are also some L or LL eggs available somewhere.

So I can say the cheap egg is actually a S (small) and since it's not really that much cheaper, I think the expensive eggs don't turn out to be that much more expensive afterall.

All the sudden I remember the "free range eggs" I bought when I made birthday cake for Wor in Vancouver. The price of the eggs were more than double the price of any regular eggs. And that was the first time that I noticed these things do matter even in North America.

And when we had brunch up at Whistler, the menu marked "with free range eggs" to show the superiority of their ingridients.

So it's not just Japanese who would brand their eggs, the same thing happens elsewhere too! Interesting!!!

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Thank you for supporting my blog!! (^-^)/


コメント

  1. 白鳥麗子 | URL | -

    卵は本当にいろいろあるね。
    最近は烏骨鶏卵が流行りみたいだけど、
    健康に良いだって。
    でもすごい高い。。。

  2. ukishima | URL | -

    >麗子さん、
    そうですね、食品っていろいろ面白いですね~!
    烏骨鶏卵はまだ見たことがないですが、面白そうですね!
    いくらぐらいするかしら。。。

  3. 白鳥麗子 | URL | -

    この間、テレビで紹介されたやつは1パック(10個)が3000円以上だった。
    これが普通のもので、もっと高いものもあるらしいね。

  4. ukishima | URL | -

    >麗子さん、
    3000円もするの?!!!!!それは食べれないなぁ。。。いくらからだにいいといっても高すぎますわ。。。

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