旧正月食品と言えば・・・ / Speaking of Chinese New Year

2007年02月19日 11:15

It was Chinese New Year yesterday. Not too much happening here in Japan. But I'm sure people are having a blast in areas with more Chinese people.

Thanks to my friends S & B's thoughtfulness, we are able to enjoy some delicious Hong Kong style Chinese New Year Cake (pudding) on this special day!

20070219105242.jpg

Chinese new year cake is similar to Japanese mochi, except it's not as chewy. But both made from sticky rice.

Unlike Japanese mochi, it's made with flavor. Usually sweetened in Hong Kong, but in some areas of China it's made with other ingredients making it savory.

It comes in a big round block like cheese. Before eating, you can simiply cut it into slices and fry in a little oil to soften it. It's also popular to finish with a touch of egg (dip in egg and fry again).

20070219105252.jpg 20070219105310.jpg 20070219105320.jpg

Thanks S & B!! They are delicious!!!! (^^)/



昨日は旧正月の元旦でした。

日本では特に何もない普通の一日でしたが、中国人の多い地域ではたくさんの活動があってにぎやかだったでしょう。

今年は親友のS &Bのお陰で香港スタイルおもちが手に入れることができました!実は私も作ろうかなと思ったときに、一本の電話が入ってきたんだ。

「バレンタインデーおめでとう~♪!!!友達が大阪旅行に行ってるので、ついでUkiのためのおもちも持って行ってもらいました。そのうち連絡来るから、食べてね~♪」って

あ~、なんと優しい気持ち!すごく感動したよ!ありがとう!!

しかも2種類もあって(黄糖味と杏仁味)どれも美味しかったです!

香港スタイルのおもちは多少日本のおもちに似ていますが、作っているときに既に味付けられていてほとんど甘いものです。中国のほかの地方に行くと多分甘くないものもあるはずですが、香港では甘いのがメインです。

で、丸い型で蒸しあがるものなので、チーズのような形になります。
食べるときに、スライスして、油少々でフライパンで焼くと柔らかくなります。人気の食べ方として、最後に卵をつけて2度焼きするのです。

特別な日に特別なものを食べることができて最高ですね! (^^)

ついつい食べ過ぎてしまったかも~☆

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/


コメント

  1. | |

    管理人のみ閲覧できます

    このコメントは管理人のみ閲覧できます

コメントの投稿

(コメント編集・削除に必要)
(管理者にだけ表示を許可する)

トラックバック

この記事のトラックバックURL
http://ukishima2060.blog76.fc2.com/tb.php/179-757bc995
この記事へのトラックバック


最近の記事