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抹茶ロールのレシピ / Recipe for green tea roll

2007年03月12日 10:35

前日作った抹茶ロールのレシピです。
細かくは書きませんが、参考になったら嬉しいです。

材料:
<<生地>>(48x45cm角皿一枚分)
卵(M) 4個
砂糖 90g
小麦粉 50g
抹茶 2tbsp
生クリーム 20g

<<クリーム>>
生クリーム 200g
砂糖 20g
甘納豆 70gぐらい

手順:
①生地のシートは一般のスポンジの作り方です作ります。バターの変わりに生クリームを入れます。
②角皿にケーキ用の紙をひいて、生地が角皿にくっつかないように高めにすること。
③できた生地を②に流し込んで均等に伸ばす。伸ばしすぎると気泡が無くなって食感が硬くなるので要注意。
④160℃に予熱したオーブンに入れ、9分ぐらい焼く。(厚さによって焼く時間が異なるので、自分で調節してください。)焼きすぎると、生地が硬くなり、巻きにくくなります。
⑤シート焼きあがったら冷ます。(半分に切って小さいロール2つの分になります)
⑥生クリームと砂糖を混ぜて、クリームを立てる。
⑦テーブルに紙をひいて、冷めたシートを焼き色の付いてる面を上向きで紙におきます。
⑧シートにクリームを均等に伸ばして、甘納豆を並べる。
⑨紙を使って少しずつ均等な力を入れながら巻いていく。はみ出したクリームを外して、両側のクリームも綺麗にしてから紙で形を整いでテープで止める。食べるまで冷蔵庫に入れる。

簡単でしょう?!巻くのがちょっと難しいかもしれないけど、頑張ったら綺麗にできるよ!
是非チャレンジしてみてください。



As requested here is the recipe for the green tea roll I made the other day.

Ingredients:
SPONGE SHEET: (45x40cm baking sheet)
Whole egg 4
sugar 90g
flour 50g
green tea powder 2tbsp
fresh cream 20g

FILLING:
fresh cream 200g
sugar 20g
sweetned beans 70g

How to make it:
1. Just follow regular steps in making sponge cake. But replace butter with fresh cream.
2. Before baking, line baking sheet (45x40cm) with baking paper. Make sure the paper reaches high enough to allow the sponge to grow while baking.
3. Don't overbaked or it would be too dry fro rolling.
4. Once it's baked, let cool/
5. Prepare whipped cream.
6. Cut cooled cake sheet into half or size you prefer. Line paper on table and place cake on it with the bottom facing down (as it was like when it was baked).
7. Spread cream onto cake, line beans across the cream where you want (don't line them too close to the top or end making it difficult when rolling.
8. Roll it with the help of the paper, remove excess cream. Wrap it with the paper and put it in the fridge for an hour before serving.

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