港式打辺炉 / Hong Kong style hot pot

2007年11月02日 22:15

こんなのは本当に久々だったよ~

香港スタイルしゃぶしゃぶ。

787142874503_0_ALB[1].jpg

初めて日本式お鍋を食べたとき、「肉とか全部最初から入れると、どんどん硬くなってくるじゃないの?」と思っていたね。
香港スタイルお鍋は、食べるとき鍋に入れるのが普通です。

なので、テーブルに沢山の材料を置きます。見てるだけで「食べきれないじゃない?」と感じるほどあるのも普通かな。

旦那は香港スタイル鍋は初めてでした。日本ではやっぱり日本スタイルを作るのが一番簡単だったので、こういうのって、ものすごく高くなっちゃうからね。

ここのスーパーでは台湾の「A菜」もあって、早速買ってきました。それに、「牛筋丸」(牛筋と牛肉の団子)、油豆腐(厚揚げ)、こんにゃく、しいたけ、オイスターマッシュルーム、エリンギ、牛肉と豚肉。

先ずは前もって大根でスープベースを作ること(あまり久々過ぎて、豚骨忘れちゃったよ~)、後は食べるだけ!

やっぱり美味しい!

〆はうどんじゃなくて、桂林米粉にしました。
それもまた旦那が喜んでくれましたよ。「これ何~?♪」って聞いてきた。普段はうどんうどんと言う彼も、桂林米粉気に入ってくれたみたい。確かに、米線に似ていて食感がいいですからね。

は~、これで今年2回目のお鍋。ガス一本使い切った~♪



It's been a long time since I last had Hong Kong style hot pot. Since it's always easier to make Japanese hot pot in Japan, hubby has not tried it once until this time.

I still remember the first time I had hot pot in Japan years ago. The only thing I thought of was that the food, especially the vegetables and meat would get over cooked as they put all the food in the pot and cook them all together.

But after living in Japan for a while, I'm used to it and actually quite like the Japanese style of it. It's easy!!

Now with the Hong Kong style, it's quite similar except you cook the food only when you eat it. So each person would be responsible for cooking their own food in the pot.

That's what makes it fun you see!

I found some Taiwanese A veggie at the supermarket so that's one thing I got. Other than that I also got some beef balls, oyster mushrooms, deep fried tofu, shirataki, thinnly sliced beef and pork, as well as some rice noodles.

Hubby was surprised to see it and he actually enjoyed that dinner. I think he particularly liked the rice noodle I picked.

That wrapped up our 2nd hot pot dinner this year. The 3rd time would prolly be another Japanese one I supposed.

ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!

banner_02[1].gifThank you for supporting my blog!! (^-^)/


コメント

  1. 白鳥麗子 | URL | -

    いいね、私も日本で作ったことないね。
    旦那は香港で食べたことがあるけど、評判は普通だった。

  2. ukishima | URL | -

    >麗子さん、
    評判普通だったの?美味しいのに~。。
    香港に行ったとき稲香に連れて行ってあげたら?
    九龍城にある輝哥火鍋も有名だよ(高いけど)。

コメントの投稿

(コメント編集・削除に必要)
(管理者にだけ表示を許可する)

トラックバック

この記事のトラックバックURL
http://ukishima2060.blog76.fc2.com/tb.php/312-2e767839
この記事へのトラックバック


最近の記事