スポンサーサイト

--年--月--日 --:--

上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。

よもぎあんパン / "yomogi" red bean bun

2006年10月30日 12:50

旦那が食べたいと言ったので、週末にあんぱんを作る約束をしていました。

土曜日はいろいろやっていて時間が経ってしまったので作る時間がなくて、昨日作ることにしました。スーパーに行った時、蓬団子の組み合わせを思い出して、よもぎ粉を購入してよもぎあんパンを作ることにしました。(^^)b

2006102901yomogiredbeanbun.jpg

冷蔵庫に天然酵母が残ってるので、使うことに。
天然酵母とインスタントイーストの発酵時間が本当に違うので、短時間でできるはずなことでも天然酵母になると、何時間もかかってしまいました。でも、今回のできはよくて、ちょっと満足です。

自分であんぱんを作るメリットは、甘みの調整を考えて餡子の量を少なめにすることができることです。私は餡子が少なめのが好きなんです。市販のあんぱんはもちろん餡子がたっぷり入ってるのが売りなので、私はあんパンを買ったりしても、中の餡子を半分ぐらい外して食べます。

こうやって、昨日作ったものは中身の餡子は20g以下に控えめにした。本当は栗も入れたかったけど、今度にするわ。

焼き上げたのが夜12時。。。(^^;;
でも、旦那が「食べよう食べよう!!!」と言ってくれたので二人で1個分けて食べちゃいました。



If you think this green looking bun looks yucky, you don't know what you're missing!!!

The green stuff in this bun is called "yomogi", the same thing you can find in "kusamochi", the green dango that a lot of people love. It's actually a kind of grass that's used in traditional Japanese sweets.

Hubby said he want to eat red bean buns. I promised I would make him some over the weekend. When we were at the supermarket shopping for meat I recalled the combination of red bean with yomogi, so I got a pack of dried yomogi to try making yomogi red bean bun.

2006102902yomogiredbeanbun.jpg

I needed to use up the natural yeast that's sitting in my fridge so I didn't use instant yeast this time. The difference between the 2 is the time it takes for fermentation. It takes the dough about 3 times longer to grow with natural yeast so it took me a while to make these green babies. But they turned out really good this time.

Next time I'd probably want to add some chestnut into the red bean paste. (^^)b

The good thing about making red bean buns at home is I can adjust the amount of red bean paste in each bun. I don't like things too sweet so I usually dump half of the red bean paste from buns that I buy from bakeries.

This time I limited it to under 20g per bun, definitely not too sweet.

They came out of the oven at around midnight last night. Definitely too late to eat. But hubby wanted to try right away so we shared one. It was really good when it was warm, and still very good at room temperature.


ブログランキングやってま~す、よろしくお願いします!


コメント

  1. 好緊張 | URL | -

    宅配できますかね?(笑)
    完璧ですね☆
    粒餡かな?
    美味しそう~

    へぇ~
    よもぎ粉を使う手もあったなぁ~今度やってみようと!


  2. ukishima | URL | -

    >好緊張さん、
    ありがとうございます。(^^)
    今回ははりがあって焼き具合が良かったです。
    そのうち通販で売ろう~!ははっははは
    今回は粒餡です。普通の市販のやつですけど。今度栗入れてみたいなと思ってるの。

    蓬粉は水分を吸収しちゃうから、水の調整しながらやったらいいと思います。

コメントの投稿

(コメント編集・削除に必要)
(管理者にだけ表示を許可する)

トラックバック

この記事のトラックバックURL
http://ukishima2060.blog76.fc2.com/tb.php/59-487cb5ff
この記事へのトラックバック


最近の記事


上記広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。新しい記事を書くことで広告を消せます。